Državni tajnik Mario Šiljeg uručio plakete Plave zastave za plaže i marine

Objavljeno: 19.05.2017. 14:13 Ažurirano: 19.05.2017. 18:51

Priopćenje za javnost

U petak, 19. svibnja 2017. u marini Mandalina u Šibeniku, državni tajnik Mario Šiljeg, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, uručio je brončane, srebrne i zlatne plakete te dijamantnu plaketu za vjernost Plavoj zastavi.

Plakete su dodijeljene povodom 20. godišnjice programa Plava zastava u Hrvatskoj kao priznanje za 5, 10, 15 i 20 godina vjernosti.

Međunarodni voditelj ovoj iznimno važnog Programa za zaštitu i očuvanje more i priobalja je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš koju je utemeljilo Vijeće Europe 1981., a nacionalni koordinator za Hrvatsku je udruga „Lijepa naša“.

O važnosti i popularnosti programa govori podatak da je ove godine u njemu sudjelovalo 99 plaža i 19 marina. O kakvoći vode za kupanje u Hrvatskoj govori i posljednje Izvješće Europske komisije za 2015. po kojem Hrvatska, uz Cipar, Grčku i Maltu ima najvišu kakvoću vode za kupanje u Europskoj uniji. 

Državni je tajnik istaknuo da je briga o čistoći mora i održivom razvoju obale i priobalja u samom vrhu prioriteta ove Vlade. Taj će se prioritet realizirati kvalitetno i konkretno osmišljenim kratkoročnim i dugoročnim mjerama. Kratkoročno Država ulaže velika financijska sredstva, vlastita i iz EU fondova, u projekte zaštite voda.  Od trenutno dostupnih 8 milijardi kuna za vodnokomunalne projekte već je polovica raspoređena.  Za područje Šibensko-kninske županije Ministarstvo je nedavno odobrilo projekt za Vodice. Projekt Betina-Murter u fazi je odobravanja, a aplikacija projekta Šibenik, vrijednog oko 500 milijuna kuna, očekuje se ovih dana. Intenzivnijom suradnjom državne i lokalne razine sva će raspoloživa sredstva biti uspješno investirana.  

Po pitanju dugoročnih mjera Ministarstvo uskoro šalje na Vladu akcijski program koji je dio Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem. Strategija se bazira na integralnom upravljanju obalnim područjem. Ona  obuhvaća široku lepezu sektorskih politika i usmjerava aktivnosti na integrativan način u cilju postizanja održivog razvoja. Sektorske politike uključuju upravljanje vodama, zaštitu prirode, ribarstvo, upravljanje otpadom, turizam, pomorstvo, prostorno planiranje. Za osiguranje dugoročne zaštite mora nužno je kvalitetno riješiti problem gospodarenja otpadom, razvijati održivi turizam, u pomorstvu primjenjivati visoke standarde i tehnologiju.

U zaštitu naših voda ne ulažemo samo zato da bismo se uskladiti s vodnim Direktivama i poštovali standarde okoliša koji su propisani u EU. Ova su ulaganja iznimno važna za očuvanje staništa, ekološki i održivi razvoj, vraćanje ekološke ravnoteže Jadranskoga mora te očuvanje ljepote i kakvoće našeg mora, poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva kao i buduća ulaganja u turizam koji predstavlja jednu od najvažnijih grana razvoja na Jadranskoj obali, ali sve više i u ostatku zemlje.

Print