Ministar Slaven Dobrović sudjelovao u otvorenju električne punionice za vozila na Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Objavljeno: 13.04.2017. 16:24 Ažurirano: 14.04.2017. 09:28

Priopćenje za javnost

U današnjem otvorenju punionice za električna vozila na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu sudjelovali su ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i državni tajnik Mario Šiljeg. Projekt vrijedan 70.000 kuna sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Fakultet strojarstva i brodogradnje realizirao je projekt električne punionice za vozila kako bi potaknuo zaposlenike i partnere ustanove na nabavu električnih vozila, ali i da bi studentima pokazali pozitivan primjer elektrifikacije transporta koji je važan za smanjenje štetnih emisija u prometu.

„U kontekstu Pariškog sporazuma, transformacija u niskougljično društvo bazirano na čistijim tehnologijama i energijama je prilika za inovacije i pokretanje novog investicijskog ciklusa. Kako bi u tome Hrvatska postala još uspješnija izrađujemo strategiju niskougljičnog razvoja koja će biti usklađena s novom strategijom energetskog razvoja. U tom pogledu važan je i čistiji transport budući da promet generira oko 25% emisija ugljičnog dioksida. Stoga mi je dragu što su kolege s fakulteta realizirale projekt koji će pridonijeti jačanju svijesti o važnosti čistijeg transporta a pogotovo među studentima“ – kazao je ministar Slaven Dobrović.

Ministar je istaknuo kako je preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u projekte čistijeg transporta dosad uloženo oko 80 milijuna kuna. Radi se, između ostalog, o projektima nabave električnih i hibridnih vozila, električnih bicikala i punionica.

Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof.dr.sc. Zvonimir Guzović, je izjavio:

„Današnje otvaranje i stavljanje u uporabu punionica za električne automobile na Fakultetu strojarstva i brodogradnje je još jedna potvrda da se istraživači na Fakultetu bave s najnovijim tehnologijama u području prometnih sredstava i energetike – ovaj puta se radi o korištenju električnih automobila. Također, želi se poslati i poruka široj javnosti da, u ovom trenutku unatoč relativno visokoj cijeni, električni automobili su nešto što dolazi i na što treba računati ako želimo zaštititi i očuvati okoliš. Daljnji je korak da i proizvedena električna energija koju koriste punionice bude iz obnovljivog energetskog izvora. Zbog toga je plan da se na krovove Fakulteta strojarstva i brodogradnje ugrade fotonaponski sustavi (PV elektrana) koji će proizvoditi električnu energiju iz solarne energije."

 

Print