Potpisani ugovori za EU financiranje 498 milijuna kuna vrijednog projekta aglomeracije Velika Gorica

Objavljeno: 04.01.2018. 16:11 Ažurirano: 11.01.2018. 16:23

Priopćenje za javnost

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić danas je u Velikoj Gorici sudjelovao na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“.

Uz ministra Ćorića, ugovore su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i direktor Vodoopskrbe d.o.o. Nikica Visković.

Projekt „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Velika Gorica“ ukupno je vrijedan 498.612.651 kuna, a sufinancira se s 268.788.163 kuna bespovratnih EU sredstava kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“. EU sufinanciranje iznosi 67,38% prihvatljivih troškova projekta.

„Ovo je jedna od većih aglomeracija u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 498 milijuna kuna, a 268 milijuna kuna iznose bespovratna EU sredstva. Izgradit će se 124 kilometra nove kanalizacijske mreže, rekonstruirati 20,6 kilometara kanalizacijske mreže, izgraditi 39 novih crpnih stanica i njih 9 rekonstruirati, nadograditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Ti podaci govore u prilog činjenici da ćemo 2022. godine, po dovršetku ovog projekta, svjedočiti puno većoj kvaliteti života građana Velike Gorice“ – kazao je ministar Ćorić.

Ministar je podsjetio kako je, uz današnje potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za aglomeraciju Velika Gorica, i jučer potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za aglomeraciju Nin-Privlaka-Vrsi, te je poručio kako će 2018. godina biti godina velikih radova u Republici Hrvatskoj.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naveo je kako će građani Velike Gorice osjetiti velike koristi od ovog projekta.

„Prije svega riječ je o 15.000 novih stanovnika koje ćemo priključiti na sustav javne odvodnje i pritom Veliku Goricu dovesti na 90% priključenost kanalizacije“ – rekao je Đuroković.

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić kazao je kako se radi o jednom od najvećih građevinskih, financijskih i komunalnih projekata u povijesti Velike Gorice.

„Ovim projektom osigurat ćemo najvećem dijelu našeg područja koje do sada nije bilo obuhvaćeno odvodnjom priključak na kanalizacijsku mrežu. Nikad u Velikoj Gorici nije bilo ovako velike aktivnosti kada govorimo o komunalnim projektima“ – naglasio je gradonačelnik Barišić.

Print